Yhdistys

Suomen Basenjikerho perustettiin vuonna 1972.
Perustavassa kokouksessa oli läsnä 13 jäsentä. Yhdistys rekisteröitiin 1973 ja aktiivisuutensa ansiosta se hyväksyttiin rotua harrastavaksi yhdistykseksi 1975 nimellä Suomen Basenjikerho – Finnish Basenjiclub ry.
25.2.2007 alkaen yhdistyksen virallinen nimi on Suomen Basenjit – Finnish Basenjis ry.

Suomen Basenjit ry toimii kokoonsa nähden hyvin aktiivisesti. Jäsenillä on mahdollisuus toimia yhdistyksen hyväksi eri toimikunnissa.

Jalostustoimikunta pyrkii edistämään rodunjalostusta, jonka tavoitteena on käyttöominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan rodunomainen, fyysisesti ja psyykkisesti terve koira. Jalostusneuvonnan on oltava puolueetonta ja yksinomaan rodun parasta tarkoittavaa. Toimikunnan tehtävänä on suosittelu, sillä kasvattajalle on viime kädessä jätettävä valinnanvapaus ja myös vastuu. Toimikunnassa on neljä jäsentä, jotka ovat hyviä teoreettisia roduntuntijoita ja myös perinnöllisyysoppiin riittävästi perehtyneitä. Toimikuntaan kuuluu myös tuomarijäsen, joka suorittaa jälkeläistarkastukset.

Jalostustoimikunta toimii erittäin aktiivisesti ja yhteistyössä kasvattajien kanssa. Mainittavaa on, että lähes kaikki kasvattajat anovat jalostustoimikunnan lupaa koiransa astutukseen.

Julkaisutoimikunta on vastuussa Basenji-lehdestä, jossa julkaistaan mm. hallituksen ja toimikuntien tiedotuksia, mielenkiintoisia artikkeleita sekä valio- ja voittajagallerioita.

Koulutustoimikunta järjestää kehätotutusta pennuille ja aikuisille. Kehätotutuksiin kannattaa osallistua, sillä pennut tottuvat koulutuksessa käydessään toisiinsa. Koulutus ei ole tärkeätä ainoastaan näyttelyitä ajatellen, vaan sillä on myös sosiaalistava vaikutus. Basenjille tekee hyvää kokea, ettei se olekaan maailman keskipiste, vaan että muitakin koiria on olemassa ja niiden kanssa on tultava toimeen. Ulkomaiset tuomarit ovat panneet merkille, että suomalaiset basenjit eivät juurikaan ärhentele, mistä lankeaa kiitos vuosia kestäneelle kehätotutukselle ja ahkerille harjoittelijoille!

Internet-toimikunta ylläpitää nettisivuja, joilta löytyy tietoa basenjirodusta, sen historiasta ja erityispiirteistä. Sivuilla julkaistaan ajankohtaista tietoa jäsenille, mm. näyttely- ja koetulokset, syntyneet pentueet ja tietoa yhdistyksen tapahtumista.

Juoksutoimikunta perustettiin 1997 basenjien juoksuharrastuksen laajennuttua. Toimikunnan tarkoituksena on edistää basenjien juoksuharrastusta sekä käsitellä kilpailutoimintaan liittyvät asiat. Suomen Basenjikerho ry hyväksyttiin toukokuussa 1997 Suomen Vinttikoiraliitto ry:n jäseneksi. Vuoden 1998 alusta basenjit ovat voineet osallistua virallisiin juoksukilpailuihin. Toimikunta osallistuu yhdistyksen omien maasto- ja ratamestaruuskilpailujen järjestämiseen.

Näyttelytoimikunta perustettiin vuonna 2000. Toimikunnan pääasiallisena tehtävänä on vastata Suomen Basenjit ry:n vuosittaisen erikoisnäyttelyn järjestelyistä ja joka toinen vuosi Syysnäyttelyn järjestelyihin osallistumisesta.

Tapahtumatoimikunta perustettiin hallituksen toimesta syyskokouksessa 1998. Toimikunnan tehtävänä oli alunperin kesäpäivän suunnittelu. Vuodesta 2000 tapahtumatoimikunta vastaa myös uusista toimintamuodoista: esim. pentutreffien järjestämisestä.

Ohjeet jäseneksi liittymisestä löytyvät jäsensivulta.

Suomen Basenjit ry – hallinto, historia

Suomen Basenjit ry – ansiomerkin saaneet jäsenet