Rotuinfo

Basenji rotuna

Basenji on haukkumaton, sileäkarvainen, ryppyotsainen ja kippurahäntäinen pystykorva. Se on muinaisegyptiläisten faaraoiden lemmikki, josta tuli afrikkalaisheimojen metsästyskoira ja sittemmin länsimaisten ihmisten kyljenlämmittäjä.

Basenji on elegantti, kissamaisen siisti, gasellimainen koira. Se on hyvin nopea ja kestävä, mutta myös äärimmäisen mukavuudenhaluinen: mieluiten se nukkuu kotiväkensä sängyssä.

Basenji on temperamenttinen, itsetietoinen ja ylpeä koira, jolta puuttuu palvelusalttius ja miellyttämishalu. Itsenäisyyttä ja haasteita arvostavalle, aktiiviselle koiraihmiselle basenji on sopiva valinta.

Rodun alkukantaisuudesta johtuen sen metsästysvaisto ja reviirivietti ovat erittäin vahvat, joten basenjin irrallaanpitoa muualla kuin aidatulla alueella ei suositella.

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun hankit basenjin

Kaikkein ensimmäiseksi lue paljon koirakirjoja, jotta kaikille koirille yhteiset perusasiat tulisivat tutuiksi. Ota sen jälkeen selville kasvattajilta ja toisilta basenjinomistajilta mahdollisimman paljon rodun käyttäytymisestä, käy tutustumassa basenjeihin ja usko kaikki kummallisuudet ja saamasi neuvot, ne ovat tosia.

Riistavietti
Basenji on metsästyskoira, ja sillä on erittäin voimakas riistavietti. Basenji on myös erittäin itsenäinen koira, sen tähden sitä ei pidä pitää vapaana muualla kuin aidatuilla (tai muilla ehdottomasti turvallisilla) alueilla. Liian moni basenji on jäänyt auton alle, joten uusia pennunomistajia ei varoiteta turhaan! Basenjeille pitää silloin tällöin antaa mahdollisuus juosta vapaana, sillä ne rakastavat juoksemista, mutta alueen on oltava todella turvallinen. Toisaalta juuri riistavietin ansiosta basenji soveltuu erinomaisesti maasto- ja ratajuoksuharrastukseen.

Reviirivietti
Basenjille ominaista on erittäin voimakas reviirivietti, joka ilmenee siten, ettei se hyväksy vieraita koiria omalla alueellaan. Aggressiivisuudesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan nimenomaan reviirivietistä.
Reviiriviettinsä takia basenjin on pienestä pitäen totuttava muihin koiriin: vaikka basenji ei hyväksyisikään, että toinen koira tulee haistelemaan sitä, sen on kuitenkin siedettävä muita koiria lähellään. Tämä on tärkeätä esim. näyttelytilanteissa. Vaikka basenjisi pentuna hyväksyykin vieraat koirat, on kuitenkin tyypillistä, että se aikuistuttuaan puolustaa reviiriään.

Varautuneisuus
Basenji saattaa olla varovainen suhtautumisessaan kaikkeen uuteen. Sen ymmärtää, kun ottaa rodun taustan huomioon: viidakossa jokainen vieras ihminen, eläin ja esine on potentiaalinen uhka. Basenjipentua ei saa pitää eristyksessä, vaan sen on totuttava sekä normaaleihin kodin ääniin että vieraisiin ihmisiin, tilanteisiin ja paikkoihin. Sen täytyy myös tottua käsittelyyn – sen hampaita täytyy saada katsoa, kynsiä leikata jne. 
Basenjin varautuneisuus vaikuttaa myös siihen, että se voi suhtautua epäluuloisesti vieraisiin.

Basenji yksin kotona
Basenji ei haukumattomuudestaan huolimatta todellakaan ole mykkä. Basenji saattaa ulvoa ikäväänsä, joten on hyvin tärkeää opettaa basenji olemaan yksin. Aloita harjoittelu heti pennun tultua uuteen kotiin.

Lopuksi muistutus siitä, että koirasi kasvattaja haluaa auttaa sinua mahdollisissa ongelmissa – jos ja kun ongelmia tulee, ota heti yhteys koirasi kasvattajaan!