Ilmoittautuminen
Suomen Vinttikoiraliitto julkaisee vuosittain alkuvuodesta kilpailukalenterin, jonka saa kotiin tilaamalla Vinttikoiralehden. Kilpailukalenteri löytyy myös Suomen Vinttikoiraliiton kotisivuilta. Kilpailuihin ilmoittaudutaan sähköpostitse tai puhelimitse kilpailukutsussa ilmoitettuna aikana. Ilmoittautuminen on yleensä noin kaksi viikkoa ennen kilpailua. Ilmoittautujalta kysytään koiran rotu ja maastojuoksukirjan numero sekä varmistetaan SVKL:n tiedostoissa oleva koiran nimi ja kotiosoite. Ilmoittautuminen on sitova. Noin viikkoa ennen kilpailua lähetetään osallistujille arvioitu aikataulu sekä ajo-ohje.
Kilpailupaikalla
Kilpailupaikalle tulee aina saapua viimeistään kilpailukutsussa ilmoitettuun aikaan, sillä myöhästyneitä ei kilpailupaikalla yleensä voida odottaa. Ensin ilmoittaudutaan kilpailutoimistoon, jossa maastojuoksukirja jätetään toimihenkilöille. Ilmoittautuessa saadaan käsiohjelma, jossa on lähtöjen numerot sekä koirien kilpailukirjojen numerot. Tämän jälkeen suunnataan koiran ja rokotustodistuksen kanssa eläinlääkärintarkastukseen. Eläinlääkäri tutkii koiran ja mahdollisesti sydänäänet sekä hampaat. Lopuksi lääkäri pyytää juoksuttamaan koiraa edestakaisin. Ilman eläinlääkärin tarkastusta koira ei saa juosta.
Ole kuulolla. Kun kaikki rodun koirat ovat saapuneet ja käyneet eläinlääkärissä, toimisto arpoo lähtönumerot, kilpailuparit ja manttelin värit. Arvonta tapahtuu toimiston läheisyydessä ja kuulutus voi olla esimerkiksi: ”Lähdössä kaksi kilpailee punaisella manttelilla koira nro 34 ja valkoisella manttelilla koira nro 36. Lähdössä kolme…” Mantteli ei saa kiristää eikä liehua koiran päällä. Kilpailumantteli on yksivärinen eikä siinä saa olla numeroita tai muitakaan merkintöjä. Pue mantteli ajoissa koiran päälle, että se ehtii tottua siihen eikä pukeminen jää viime hetkeen. Ota kuonokoppa mukaasi. Tämän jälkeen on hyvä lämmitellä koiraa odotellessa oman lähdön alkamista.
Kilpailusuoritus
Kun oma lähtövuoro koittaa, mennään ajoissa lähtöalueelle, jossa tarkistetaan koiran mikrosiru sekä manttelin ja kuonokopan sopivuus ja turvallisuus. Tämän jälkeen siirrytään lähtöpaikalle, jossa koiran remmi irrotetaan. Omistajat lähettävät koiransa itse lähettäjän ilmoituksesta. Kun koirat ovat valmiit, lähettäjä antaa merkin koneen käyttäjälle, jolloin viehe alkaa liikkua. Kannattaa varmistaa koiran päätä kääntämällä, että koira katsoo viehettä ja seisoo suorassa siihen nähden. Kaikenlainen koiran innostaminen esim. ääneen on tässä tilanteessa kielletty.
Vieheen lähdettyä liikkeelle lähettäjä antaa omistajille merkin päästää koira irti. Lähtö tapahtuu muutamassa sekunnissa, eikä sen jälkeen ole enää paljon tehtävissä. Koirat juoksevat radan tuomareiden arvostellessa ja lopussa niiden tulee ns. tappaa viehe. Juoksun jälkeen älä kutsu koiraa, vaan mene itse mahdollisimman nopeasti hakemaan koira vieheeltä. On erittäin tärkeätä jäähdytellä ja verrytellä koira juoksun jälkeen, jotta maitohapot eivät keräänny lihaksiin. Muista myös, että koira tarvitsee nestettä suorituksen jälkeen.
Loppukilpailu ja palkintojen jako
Toimistoon tulevissa tuloksissa ilmenee koirien saamat pisteet ja se, mitkä koirista pääsevät finaaliin. Jos koirasi ei pääse finaaliin, voit noutaa kilpailukirjan toimistosta. Eläinlääkäri tarkastaa uudelleen finaaliin päässeet koirat. Tämän jälkeen odotellaan finaalilähtöjen arvontaa. Finaalissa rata on usein erilainen kuin alkuerissä, mutta muuten toimitaan kuten alkuerissäkin. Kilpailun jälkeen palkintojen jaossa palkitaan parhaimmat koirat ja kilpailukirjat annetaan takaisin. Tarkasta, että koirasi tulokset on kirjattu oikein.