Junior handler -kilpailut

Yleistä

Junior handler -kilpailujen tarkoituksena on lisätä nuorten koiraharrastusta sekä edistää ja parantaa koirien ja nuorten yhteistyötä. Junior handler on hauska harrastusmuoto koirista ja koiranäyttelytoiminnasta kiinnostuneille nuorille.

Osallistuminen

Kilpailija
Junior handler -kilpailuun voivat osallistua nuoret, jotka ovat kyseisen kalenterivuoden loppuun mennessä täyttäneet vähintään 10 vuotta mutta eivät vielä 18 vuotta. Ikäsarjoja on kaksi: 10-13-vuotiaat sekä 14-17-vuotiaat.

Koira
Esitettävän koiran tulee olla rekisteröity FCI:n tunnustaman maan kenneljärjestössä. Kilpailuun ei saa osallistua sairas tai vihainen koira eikä arvostelevan tuomarin omistama koira. Nuoren ei ole pakko esittää omaa koiraansa vaan hän voi lainata kilpailun ajaksi jonkun muun koiraa. Esitettävällä koiralla ei periaatteessa ole väliä, sen ei tarvitse olla mikään rotunsa huippuedustaja.

Ilmoittautuminen
Junior handler -kilpailuita järjestetään lähes kaikissa isoimmissa näyttelyissä ja niihin ilmoittaudutaan näyttelytoimikunnan antamien ohjeiden mukaisesti käyttäen Suomen Kennelliiton lomakepohjaa.

Kilpailun kulku

Anni Toikka ja Windmaker Sijambo Bwana Junior Handler -kilpailu noudattelee pitkälti tavallisen näyttelyn kulkua - kilpaillaanhan siinä siitä, kuka esittää koiran parhaiten. Ensin tuomari arvostelee nuoremman sarjan kilpailijat. He tulevat kerralla kehään ja tuomari luo yleissilmäyksen pareihin (esittäjään ja koiraan). Sitten jokainen handler käy vuorollaan tuomarin luona esittämässä koiransa. Tuomarista riippuu täysin, minkälaisia liikekuvioita hän vaatii kilpailijalta. Yleensä kuitenkin koira nostetaan ensin pöydälle ja sen jälkeen sitä liikutetaan edestakaisin ja ympyrän tai kolmion mallista rataa.

Koko ajan tuomari tekee havaintoja parin yhteistyöstä ja siitä, miten esittäjä suhtautuu yllättäviin tilanteisiin ja miten hän kohtelee koiraansa. On tärkeää, että nuori pyrkii esittämään koiran mahdollisimman rodunomaisesti - liiallinen, yliampuva show ei sovi junior handleriin. Plussaa tietysti on, jos pari iloisella ja reippaalla esiintymisellään vakuuttaa tuomarin.
Tuomari sijoittaa viisi parasta paria, joista voittaja jatkaa kilpailua vanhemman sarjan voittajan kanssa. Tässä vaiheessa tuomari joskus haluaa nähdä, miten nuoret osaavat esittää muita rotuja, ja sen takia kilpailijat saattavat joutua vaihtamaan koiria. Yleensä puutteellinen kokemus muista roduista kostautuu tässä vaiheessa. Sen takia on tärkeää harjoitella myös erirotuisten koirien esittämistä.

Pukeutuminen on tärkeä seikka, vaikka siitä ei tulisi muodostuakaan itsetarkoitus. Junior handler -kilpailuihin sopivat parhaiten siistit vaatteet, jotka eivät haittaa ripeätäkään liikkumista. Värien tulisi olla hillityt ja sopia mahdollisuuksien mukaan koiran väritykseen. Esittäjä ei missään vaiheessa saisi ylikorostua koiraan nähden, hänen tulisi sen sijaan olla kehys tai tausta kauniisti esiintyvälle koiralle.

SM-kilpailut

Vuosittain jokaisessa kennelpiirissä järjestetään piirinmestaruuskisojen yhteydessä SM-osakilpailu, jonka voittajat pääsevät osallistumaan syksyisin Messukeskuksen kansainvälisen koiranäyttelyn yhteydessä järjestettävään SM-kilpailuun. SM-kilpailun voittaja puolestaan jatkaa MM-kilpailuihin.

Suomessa on todella korkea taso junior handlereissa, vaikka täällä ei ole samanlaista handler-kulttuuria näyttelyissä kuin esimerkiksi Amerikassa. Suomalainen junior handler on yltänyt jopa maailmanmestariksi saakka!


Basenjin kanssa junior handlerissa

Basenji on erinomainen esitettävä rotu junior handler -kilpailuihin. Se on näyttävä ja kaunis koira, eikä se kalpene perinteisten junior handler -rotujen - terrierien ja vinttikoirien - rinnalla yhtään. Basenjin kanssa täytyy kuitenkin muistaa, että sillä on varsin voimakas oma tahto, ja liian nuorelle esittäjälle se saattaa jo voimiensakin takia olla kova pala.