Yleistä basenjien maasto- ja ratajuoksuista

Vuodesta 1998 lähtien basenjeilla on ollut mahdollisuus harjoitella ja kilpailla virallisesti vinttikoirien maasto- ja ratajuoksuissa. Basenji juoksee aina ilokseen ja täysillä, oli kyseessä sitten harjoitus tai kilpailu – se ei huomaa eroa. Kilpailut palkintoineen ovat enemmän ihmistä varten. Toisaalta ne antavat mahdollisuuden juoksuttaa koiraa erilaisissa ympäristöissä eri kilpakumppanien kanssa.

Juoksuharrastus jakaantuu kolmeen lajiin, maasto, rata- ja ajuekokeeseen.

Maastokoe jäljittelee enemmän luonnonmukaista metsästystä. Siinä on korkeintaan kaksi koiraa kerrallaan kilpailemassa. Tuomarit arvostelevat koiran juoksusuorituksen viidessä eri osa-alueessa; nopeus, innokkuus, seuraaminen ja ajotyöskentely, ketteryys, kestävyys.
Rotukohtaiset arvosteluohjeet löytyvät SKVL:n sivuilta: Arvosteluohjeet.

Ratakoe on kurinalaisempaa. Siinä voi samaan aikaan radalla olla kuusi koiraa, jotka lähtevät vierekkäisistä kopeista. Rataa juostaan maksimivauhtia ja nopein koira voittaa. Yhteistä molemmissa lajeissa on, että koirat eivät saa häiritä kanssakilpailijoitaan eikä taustalta saa kuulua häiritseviä kannustuksia, sillä ne aiheuttavat diskauksen ja mahdollisesti kilpailukiellon. Koirat kilpailevat aina roduittain. Aloittelevan koiran kannattaa ensin harjoitella maastojuoksua, ja kun se on edistynyt, se voi aloittaa myös rataharjoittelun.

Kuva: Ari Salmela

Mihin harjoittelemaan?

Jotta basenji voisi harjoitella maastojuoksua, sen omistajan kannattaa olla Suomen Basenjit – Finnish Basenjis ry:n jäsen tai kuulua johonkin paikalliseen vinttikoirakerhoon. Tällöin koiralla on mahdollisuus osallistua vinttikoirille tarkoitettuihin harjoituksiin ympäri Suomea. Mukaan ei tarvita muuta kuin innokas basenji ja hivenen aikaa. Esimerkiksi Hyvinkään vinttikoiraradalla on järjestetty normaalien rataharjoitusten lisäksi keväisin myös maastoharjoituksia ja niissä ovat edustettuina lähes kaikki vinttikoirarodut. Seuraa paikallisten vinttikoirakerhojen nettisivuja tai ota yhteyttä juoksutoimikunnan jäseniin saadaksesi tietoa mahdollisista harjoituksista.
Harjoituksista peritään yleensä vieheenvetomaksu. Mikäli et ole radan omistajakerhon jäsen, on maksu yleensä korkeampi. Periaatteena on, että aloitteleva koira juoksee yksinään. Harjoituksissa voi kysyä neuvoa muilta harrastajilta tai toimihenkilöiltä. Harjoituksiin on hyvä varata aikaa, sillä vuoroaan joutuu usein odottamaan.

Mitä kilpaileminen edellyttää?

Koesäännöt

Tutustu SVKL:n koesääntöihin. Linkin sivulle on kerätty koesäännöt, ja niiden liitteet. Lue varsinkin Vinttikoirakokeiden säännöt. Kysele kauemmin harrastaneilta tarvittaessa neuvoa.

Jäsenyys

Koiran omistajan tulee olla Suomen Vinttikoiraliitto ry:n kuuluvan jäsenkerhon jäsen. Jos olet Suomen Basenjit – Finnish Basenjis ry:n jäsen, kuulut myös SVKL:ään, sillä yhdistyksemme tilittää jokaisesta varsinaisesta jäsenestään SVKL:lle tietyn osuuden vuosittain. Jäsenmäärästämme on riippuvainen myös äänimäärämme Suomen Vinttikoiraliiton liittokokouksessa.
SVKL julkaisee Vinttikoiralehteä, jota julkaistaan vuosittain neljä numeroa, joista ensimmäinen on kilpailukalenteri. Lehti tilataan Suomen Vinttikoiraliitolta: Vinttikoira-lehti.

Varusteet

Kilpaillakseen virallisissa kilpailuissa koira tarvitsee rata- ja/tai maastojuoksukirjan. Kirjat ovat koirakohtaisia ja maksullisia ja ne ovat voimassa koiran koko kilpailu-uran ajan eli 15 kk:n iästä sen vuoden loppuun kun koira täyttää kahdeksan vuotta.

Maasto- ja ratakirjojen anomisohjeet löytyvät SVKL:n nettisivuilta: Kilpailukirjan anominen. Maastojuoksukirjan saamiseksi ei ole erityisvaatimuksia, mutta ratajuoksukirjaa varten koirallasi tulee olla hyväksytty soolokoejuoksu sekä kaksi hyväksyttyä ryhmäkoejuoksua.

Lisäksi koira tarvitsee SVKL:n hyväksymän kuonokopan, joita ovat ns. englantilaismallinen kuonokoppa, australialaismallinen kuonokoppa sekä muovikoppa. Tutustu SVKL:n ohjeeseen: Kilpailuvarustus. Tarvittavien rokotusten tulee olla kunnossa ja koiran on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa. Juoksuaikaiset nartut ja sairaat koirat eivät saa osallistua kilpailuihin eivätkä harjoituksiin.

Ratakokeet

Ratakokeissa voidaan juosta erilaisia kilpailulähtöjä: avoimia kilpailuja, sijoituskilpailuja ja erikoiskilpailuja. Osallistuminen tiettyyn avoimeen tai erikoiskilpailuun voi olla rajoitettu esimerkiksi koiran iän (derby 3 vuotta täyttäville koirille tai veteraanimestaruus) tai kauden menestyksen perusteella vain tietyille koirille. Sijoituskilpailuihin osallistuminen on mahdollista kaikille ratakirjan omaaville koirille. Samoissa kisoissa voidaan järjestää avoimen tai erikoiskilpailun ohella myös sijoituslähtöjä.

Sijoituskilpailuissa koirat jaetaan niiden saavuttamien luokituspisteiden mukaisesti siten, että lähdöt ovat mahdollisimman tasaisia. Avoimissa kilpailuissa (arvokilpailut) koirat voidaan tarpeen mukaan jakaa roduittain alkueriin. Jako suoritetaan niiden saavuttamien luokituspisteiden mukaan siten, etteivät parhaat koirat joudu samaan alkuerään. Erikoiskilpailuissa kutsuminen tapahtuu ja koeluokat määräytyvät koekutsun mukaisesti. Lähtöjen kokoaminen ja jatkoonpääsy on ilmoitettava kilpailuohjelmassa. Jos muuta ei ole mainittu, menetellään kuten avoimessa kilpailussa.