Yleistä basenjien maasto- ja ratajuoksuista

Vuodesta 1998 lähtien basenjeilla on ollut mahdollisuus harjoitella ja kilpailla virallisesti vinttikoirien maasto- ja ratajuoksuissa. Basenji juoksee aina ilokseen ja täysillä, oli kyseessä sitten harjoitus tai kilpailu - se ei huomaa eroa. Kilpailut palkintoineen ovat enemmän ihmistä varten. Toisaalta ne antavat mahdollisuuden juoksuttaa koiraa erilaisissa ympäristöissä eri kilpakumppanien kanssa.

Juoksuharrastus jakaantuu kahteen lajiin, maastojuoksuun ja ratajuoksuun. Maastojuoksu jäljittelee enemmän luonnonmukaista metsästystä. Siinä on korkeintaan kaksi koiraa kerrallaan kilpailemassa. Tuomarit arvostelevat koiran juoksusuorituksen, myös vauhdilla on oma merkityksensä.

Ratajuoksu on kurinalaisempaa. Siinä voi samaan aikaan radalla olla kuusi koiraa, jotka lähtevät vierekkäisistä kopeista. Rataa juostaan maksimivauhtia ja nopein koira voittaa. Yhteistä molemmissa lajeissa on, että koirat eivät saa häiritä kanssakilpailijoitaan eikä taustalta saa kuulua häiritseviä kannustuksia, sillä ne aiheuttavat diskauksen ja mahdollisesti kilpailukiellon. Koirat kilpailevat aina roduittain. Aloittelevan koiran kannattaa ensin harjoitella maastojuoksua, ja kun se on edistynyt, se voi aloittaa myös rataharjoittelun.

Manu ja Ida

Mihin harjoittelemaan?

Jotta basenji voisi harjoitella maastojuoksua, sen omistajan kannattaa olla Suomen Basenjit - Finnish Basenjis ry:n jäsen tai kuulua johonkin paikalliseen vinttikoirakerhoon. Tällöin koiralla on mahdollisuus osallistua vinttikoirille tarkoitettuihin harjoituksiin ympäri Suomea. Mukaan ei tarvita muuta kuin innokas basenji ja hivenen aikaa. Esimerkiksi Hyvinkään vinttikoiraradalla on järjestetty normaalien rataharjoitusten lisäksi keväisin myös maastoharjoituksia ja niissä ovat edustettuina lähes kaikki vinttikoirarodut. Seuraa paikallisten vinttikoirakerhojen nettisivuja tai ota yhteyttä juoksutoimikunnan jäseniin saadaksesi tietoa mahdollisista harjoituksista.

Harjoituksista peritään yleensä vieheenvetomaksu (1-4 euroa). Mikäli et ole radan omistajakerhon jäsen, on maksu yleensä korkeampi. Periaatteena on, että aloitteleva koira juoksee yksinään. Juoksujärjestys on yleensä paikallesaapumisjärjestys. Harjoituksissa voi kysyä neuvoa muilta harrastajilta tai toimihenkilöiltä. Harjoituksiin on hyvä varata aikaa, sillä vuoroaan joutuu usein odottamaan.

Mitä kilpaileminen edellyttää?

Jäsenyys

Koiran omistajan tulee olla Suomen Vinttikoiraliiton (SVKL) jäsen. Jos olet Suomen Basenjit - Finnish Basenjis ry:n jäsen, kuulut myös SVKL:ään, sillä yhdistyksemme tilittää jokaisesta varsinaisesta jäsenestään SVKL:lle tietyn osuuden vuosittain. Jäsenmäärästämme on riippuvainen myös äänimäärämme Suomen Vinttikoiraliiton liittokokouksessa. SVKL julkaisee Vinttikoiralehteä, jota julkaistaan vuosittain neljä numeroa, joista ensimmäinen on kilpailukalenteri. Lehden voi tilata suoraan Suomen Vinttikoiraliitolta, ohjeet löytyvät täältä: http://www.suomenvinttikoiraliitto.fi/lehti.htm

Varusteet

Kilpaillakseen virallisissa kilpailuissa koira tarvitsee rata- ja/tai maastojuoksukirjan. Kirjat ovat koirakohtaisia ja maksullisia ja ne ovat voimassa koiran koko kilpailu-uran ajan eli 15 kk:n iästä sen vuoden loppuun kun koira täyttää kahdeksan vuotta.

Maasto- ja ratakirjojen anomisohjeet löytyvät SVKL:n nettisivuilta. Maastojuoksukirjan saamiseksi ei ole erityisvaatimuksia, mutta ratajuoksukirjaa varten koirallasi tulee olla hyväksytty soolokoejuoksu sekä kaksi hyväksyttyä ryhmäkoejuoksua.

Lisäksi koira tarvitsee SVKL:n hyväksymän kuonokopan, joita ovat ns. englantilaismallinen kuonokoppa, australialaismallinen kuonokoppa sekä muovikoppa. Kopan ostoon liittyen voit olla yhteydessä juoksutoimikuntaan, joka neuvoo sinua mm. kopan tilaamisessa. Maastokisoihin koira tarvitsee myös kapean, kevyen ja löysähkön kaulapannan. Tarvittavien rokotusten tulee olla kunnossa ja koiran on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa. Juoksuaikaiset nartut ja sairaat koirat eivät saa osallistua kilpailuihin eivätkä harjoituksiin.

Ratakisat ja luokituspisteet

Ratakisoissa voidaan juosta erilaisia kilpailulähtöjä: avoimia kilpailuja, sijoituskilpailuja ja erikoiskilpailuja. Osallistuminen tiettyyn avoimeen tai erikoiskilpailuun voi olla rajoitettu esimerkiksi koiran iän (derby 3 vuotta täyttäville koirille tai veteraanimestaruus) tai kauden menestyksen perusteella vain tietyille koirille. Sijoituskilpailuihin osallistuminen on mahdollista kaikille ratakirjan omaaville koirille. Samoissa kisoissa voidaan järjestää avoimen tai erikoiskilpailun ohella myös sijoituslähtöjä.

Ratakirjan omaavilla koirilla on nk. luokituspisteet (1-40 p.). Uransa aloittava koira aloittaa 15 pisteestä, josta pisteet kasvavat tai vähenevät riippuen koiran menestyksestä.

Arvo- ja erikoiskilpailuissa koirat voidaan jakaa lähtöihin luokituspisteiden mukaan siten, etteivät parhaat koirat joudu samaan alkuerään. Sijoituskilpaluissa koirat jaetaan niiden saavuttamien luokituspisteiden mukaisesti siten, että lähdöt ovat mahdollisimman tasaisia. Avoimissa kilpailuissa (arvokilpailut) koirat voidaan tarpeen mukaan jakaa roduittain alkueriin. Jako suoritetaan niiden saavuttamien luokituspisteiden mukaan siten, etteivät parhaat koirat joudu samaan alkuerään. Sijoituskilpaluissa koirat jaetaan niiden saavuttamien luokituspisteiden mukaisesti siten, että lähdöt ovat mahdollisimman tasaisia. Erikoiskilpaluissa kutsutaan kilpailuun, lähtöjä kootaan ja jatkoon pääsee kilpailukalenterissa mainitulla tavalla.

Koirien luokituspisteet määräytyvät oheisen taulukon mukaisesti. Mikäli pisteet ovat tasan, ratkaisee koiran edellisessä kilpailussa samalta matkalta saavuttama aika.

  • Koira aloittaa kilpailu-uransa aina 15 pisteellä

  • Maksimipistemäärä 40 pistettä

  • Minimipistemäärä 1 piste

  • Diskaus ei muuta pisteitä, merkintä sijoitukseen nolla

  • Keskeytys ei muuta pisteitä