Mitä maastojuoksukilpailuissa tapahtuu?


Ilmoittautuminen

Suomen Vinttikoiraliitto julkaisee vuosittain alkuvuodesta kilpailukalenterin, jonka saa kotiin tilaamalla Vinttikoiralehden. Kilpailukalenteri löytyy myös Suomen Vinttikoiraliiton kotisivuilta osoitteesta www.suomenvinttikoiraliitto.fi. Kilpailuihin ilmoittaudutaan sähköpostitse tai puhelimitse kilpailukutsussa ilmoitettuna aikana. Ilmoittautuminen on yleensä noin kaksi viikkoa ennen kilpailua. Ilmoittautujalta kysytään koiran rotu ja maastojuoksukirjan numero sekä varmistetaan SVKL:n tiedostoissa oleva koiran nimi ja kotiosoite. Ilmoittautuminen on sitova. Noin viikkoa ennen kilpailua lähetetään osallistujille arvioitu aikataulu sekä ajo-ohje.

Kilpailupaikalla

Kilpailupaikalle tulee aina saapua viimeistään kilpailukutsussa ilmoitettuun aikaan, sillä myöhästyneitä ei kilpailupaikalla yleensä voida odottaa. Ensin ilmoittaudutaan kilpailutoimistoon, jossa maastojuoksukirja jätetään toimihenkilöille sekä maksetaan osallistumismaksu. Ilmoittautuessa saadaan käsiohjelma, jossa on lähtöjen numerot sekä koirien kilpailukirjojen numerot. Tämän jälkeen suunnataan koiran ja rokotustodistuksen kanssa eläinlääkärintarkastukseen. Eläinlääkäri tutkii koiran jalat ja mahdollisesti sydänäänet sekä hampaat. Lopuksi lääkäri pyytää juoksuttamaan koiraa edestakaisin. Ilman eläinlääkärin tarkastusta koira ei saa juosta.

Ole kuulolla. Kun kaikki rodun koirat ovat saapuneet ja käyneet eläinlääkärissä, toimisto arpoo lähtönumerot, kilpailuparit ja manttelin värit. Arvonta tapahtuu toimiston läheisyydessä ja kuulutus voi olla esimerkiksi: "Lähdössä kaksi kilpailee punaisella manttelilla koira nro 34 ja sinisellä manttelilla koira nro 36. Lähdössä kolme..." Tällöin koiran, jonka kilpailukirjan numero on 34, omistaja käy noutamassa toimistosta itselleen lähdön kaksi lähtölapun (mikäli kilpailussa on lähtölaput) ja pukee koiralleen punaisen manttelin. Kisan järjestäjiltä saa yleensä lainaksi mantteleita tai sellaisen voi hankkia etukäteen omaksi. Basenjille sopii kaikkein pienin mantteli (ns. italianvinttikoirakoko). Mantteli ei saa kiristää eikä liehua koiran päällä. Lisäksi tulee huolehtia, että kaikki nauhat on solmittu tai napitettu siten, ettei vaarallisia häntiä eikä lenkkejä muodostu. Pue mantteli ajoissa koiran päälle, että se ehtii tottua siihen eikä pukeminen jää viime hetkeen. Laita koiralle kapea ja kevyt kaulapanta ja ota kuonokoppa mukaasi. Tämän jälkeen on hyvä lämmitellä koiraa odotellessa oman lähdön alkamista.

Kilpailusuoritus

Kun oma lähtövuoro koittaa, mennään ajoissa lähtöalueelle, jossa lähettäjä ottaa mahdollisen kilpailulapun ja tarkistaa koiran mikrosirun sekä manttelin ja kuonokopan sopivuuden ja turvallisuuden. Tämän jälkeen siirrytään lähtöpaikalle, jossa punaisen manttelin koira menee vasemmalle ja sinisen oikealle puolelle lähettäjää. Koiran remmi irrotetaan ja koiraa pidetään kiinni kaulapannasta. Kisassa voi olla lähettäjä, joka lähettää molemmat koirat samaan aikaan tai omistajat lähettävät koiransa itse lähettäjän ilmoituksesta. Kun koirat ovat valmiit, lähettäjä antaa merkin koneen käyttäjälle, jolloin viehe alkaa liikkua. Kannattaa varmistaa koiran päätä kääntämällä, että koira katsoo viehettä ja seisoo suorassa siihen nähden. Kaikenlainen koiran innostaminen esim. ääneen on tässä tilanteessa kielletty.

Vieheen lähdettyä liikkeelle lähettäjä irrottaa otteensa koirista tai vastaavasti antaa omistajille merkin päästää koira irti. Lähtö tapahtuu muutamassa sekunnissa, eikä sen jälkeen ole enää paljon tehtävissä. Koirat juoksevat radan tuomareiden arvostellessa ja lopussa niiden tulee ns. tappaa viehe saadakseen mahdollisimman paljon pisteitä. Juoksun jälkeen älä kutsu koiraa, vaan mene itse mahdollisimman nopeasti hakemaan koira vieheeltä. On erittäin tärkeätä jäähdytellä ja verrytellä koira juoksun jälkeen, jotta maitohapot eivät keräänny lihaksiin. Muista myös, että koira tarvitsee nestettä suorituksen jälkeen.

Loppukilpailu ja palkintojen jako

Toimistoon tulevissa tuloksissa ilmenee koirien saamat pisteet ja se, mitkä koirista pääsevät finaaliin. Jos koirasi ei pääse finaaliin, voit noutaa kilpailukirjan toimistosta. Eläinlääkäri tarkastaa uudelleen finaaliin päässeet koirat. Tämän jälkeen odotellaan finaalilähtöjen arvontaa. Finaalissa rata on usein erilainen kuin alkuerissä, mutta muuten toimitaan kuten alkuerissäkin. Kilpailun jälkeen palkintojen jaossa palkitaan parhaimmat koirat ja kilpailukirjat annetaan takaisin. Tarkasta, että koirasi tulokset on kirjattu oikein.